Výber krému

16.09.2018 21:31

Ako si vybrať vhodný krém?

 

Najdôležitejším kritériom pri výbere krému je typ pleti. Preto je dôležité vedieť, či máte pleť mastnú, suchú, alebo ich kombináciu, teda zmiešanú.

Suchá pleť je matná, bez lesku. Treba ju často krémovať. Treba pri nej používať skôr mastnejšie korektory, make-upy, či krycie krémy a dať si pozor na púder, ktorý by pleť ešte viac vysušil. S púdrom preto veľmi opatrne.

Mastná pleť si vyžaduje produkty na zmatnenie pleti. Skôr tekutejšie a ľahšie krycie krémy, korektory a make-upy. Je náchylnejšia tvorbe nedostatkov pleti. Vyžaduje si pravidelnú starostlivosť a vhodné produkty.

Zmiešaná pleť je zákerná v tom, že pri nej potrebujete produkty na mastnú aj suchú pleť a naučiť sa ich vhodne kombinovať, resp. striedať podľa potreby. Väčšinou ide o T-zónu a suchšie miesta sú líca.

Okrem týchto typov pleti môžete mať ešte pleť citlivú. Teda náchylnú na červenanie, svrbenie, v prípade, že nám nesadne produkt, resp. reakcia na prostredie, jedlo, atď.

Väčšina firiem ponúka produkty pre suchú a citlivú pleť a potom produkty pre mastnú až zmiešanú pleť, čo je dosť limitujúce. Našťastie je produktov na trhu toľko, že sa dá vybrať ideálny produkt, pre každého. Len treba hľadať.

Najhoršia kombinácia je mastná a zároveň citlivá pleť. Lebo citlivú pleť nie je dobre vysušovať a preto nie sú vhodné produkty na mastnú pleť. A zároveň nevyhovujú ani produkty na citlivú pleť, ktoré na pleti vytvárajú zase mastný film.

Ja mám zmiešanú a zároveň citlivú pleť, čo je ešte komplikovanejšie v tom, že potrebujem pleť aj hydratovať, minimálne suché miesta. J Dá sa to, ale musíte si proste pripustiť, že Vám nebude stačiť jeden krém a treba ich mať naraz viac, aby ste vedeli pružne reagovať na momentálny stav pleti.

 

Základom je od jari do jesene hydratačný krém, ktorý sa dá kúpiť u väčšiny firiem v dvom variantoch a to na suchú a zmiešanú (mastnú)pleť. Krémy na suchú pleť bývajú hutnejšie a ťažšie sa vstrebávajú. Na pleti nechávajú mastnejší povlak. Pričom krémy na zmiešanú pleť sú gélovejšie a vláčnejšie, rýchlo sa vstrebávajú do pokožky. Mne vyhovujú rozhodne viac krémy na zmiešaný typ pleti.  

 

Rozdiel medzi dennými a nočnými krémami je v tom, že nočný krém býva výživnejší. Ale ja v zásade hydratačné krémy preferujem na deň a na noc skôr krémy s antioxidačným účinkom, ktoré pleť počas noci regenerujú. Rovnako na noc sú vhodné krémy proti vráskam, krémy proti pigmentovým škvrnám a ošetrujúce séra na nedostatky pleti.

 

Ráno pleť tonizujem, hydratujem a nanášam make-up. Večer pleť odlíčim a vyberiem vhodný krém, podľa aktuálneho stavu pleti. Niekedy potrebuje pleť len hydratovať, inokedy detox, alebo ošetrenie nedostatkov.

Krémy s antioxidačným účinkom sú veľmi populárne a skutočne pomáhajú. Po odlíčení pleť nechávajú dýchať a doprajú jej úľavu. Vďaka ich textúre ich preferujem v druhej polovici roka, teda od jesene do jari, hlavne počas zimy, kedy je nevhodný hydratačný krém a skôr je lepšie používať hustejšie krémy.

 

Po 30 sa mi začali vytvárať pigmentové škvrny, preto som začala preventívne používať krém proti pigmentovým škvrnám. Stačí ho používať sporadicky a výsledky nenechajú na seba dlho čakať. Pre zmiernenie existujúcich škvŕn stačí používať lokálne. Preventívne z času na čas používať na celú tvár, krk, ruky a podobne.

 

Krémy sú odstupňované aj podľa veku a tu je dobre vedieť, že kým vrásky nemáte nemusíte používať krém proti vráskam. Ale od určitého veku skôr dbať na to, aby sa vrásky tak skoro nedostavili. V tomto boji nám vedia poslúžiť práve krémy s antioxidačným účinkom, ktoré sú ako prevencia proti prvým vráskam. Netreba ich používať každý deň. Ideálne je krémy striedať.

 

Môže to znieť ako nezmysel, ale poznám ženy, ktoré si potrpia na kvalitné pleťové krémy a skutočne vekom zrejú a starnutie im pristane.

Krásna pleť je večná starostlivosť, hlavne pri citlivej a zmiešanej pleti, pri akýchkoľvek problémoch s pleťou, vrásky, atď. Závidím ženám, ktorým stačí jeden jediný krém.

 

Takže pri výbere krému je potrebné zvážiť:

  • Typ pleti (mastná, zmiešaná, suchá, resp. citlivá)
  • Textúru krému (hustejší, gélovejší)
  • Vek (20+,30+,40+,50+,60+,...)
  • Ročné obdobie (v zásade leto hydratácia, zima výživa)
  • Denná alebo nočná starostlivosť (na noc výživnejší)
  • Zloženie (ideálne sú prírodné zložky, bez parabénov)
  • Cenu J